Mennyire számít meditációnak a kocogás vagy a kávé? Mik a buktatói a tudatos étkezésnek vagy a mozgásnak?

A nyári szabadságolások alatt talán gyakrabban eszünkbe jut, hogy igazán a jelen pillanatban legyünk az élményeink kapcsán. Sokaknak a sport az, ami igazán kiszakadást jelent a hétköznapi rutinból – vagy épp egy finom ebéd vagy a reggeli kávé az, ami tudatos jelenlétre hívogat.
De hogyan kell kávézás, fagyizás vagy akár egy szép táj megpillantásakor elejétől a végéig jelen lenni? Milyen hibákba fut bele egy kezdő, ha gyakorolni akarja a mindfulness meditációt? Mire figyeljünk, ha sport vagy étkezés közben akarunk jelen lenni?

Miről szól ez a bejegyzés?

Mivel sokan félreértelmezik, hogy mi az a meditáció, hogyan kell végezni és mit jelent az, hogy „jelen vagyok”, ezért úgy érzem, az informális meditáció témája megérdemel pár bekezdést. Nézzük meg, hogyan tudunk erőfeszítés nélkül jelen lenni a sportban vagy az étkezések alatt.

Kocogás, jóga, sport – ez is meditációnak számít?

Igen, de nem mindegy hogyan végezzük.

A tudatos jelenlét a figyelem szándékos és ítélkezésmentes irányítása a jelen pillanatra.

Jon Kabbat Zinn

Bármilyen mozgás a meditáció egy formája lehet, amennyiben hajlandó vagy tényleg jelen lenni benne és minden különösebb cél nélkül gyakorolni a jelen levést.

Amibe egy kezdő meditáló gyakran belefut (sőt egy haladó is), hogy elfelejtkezik róla, hogy most a cselekvés egyben meditáció is. A meditáció alatt pedig az ítélkezésmentességet is gyakoroljuk – nem minősítjük a saját teljesítményünket, kerüljük a megszállott, ego-tápláló versengést és figyelmesek vagyunk az elme tartalmaira.

Olvass tovább itt: mindfulness alapok 

Erre figyelj!
Kocogás közben hasznos például észrevenni, miket dobál fel az elme, azaz milyen gondolataink támadnak, amikor unatkozni kezd vagy amikor fárad a test, vagy fájni kezd egy-egy végtagunk).

Buktatók:

A tudatos jelenlét többszöri újrakezdést jelent. Sport közben is sokszor elkalandozik, ilyenkor újra és újra vissza kell hozni a figyelmet a mozdulatokra vagy a zenére, amit közben hallgatunk. Sokaknak a gyorsaság, A gyors mozgás nem támogatja a figyelmet, azaz bele alszunk a gondolatainkba, elfelejtjük, hogy jelen akartunk lenni sport közben és nem agyalni.

Fagyi, kávé, kulináris élmények

Érdemes étkezés meditációt gyakorolni bármilyen folyékony és szilárd étellel.

Erre figyelj!
Az étkezés meditációban a figyelem az étel textúráján, színén, állagán és ízén van. Látás, szaglás, tapintás, ízlelés, a rágás mozdulatai, a nyálelválasztás, vagy akár az, hogy miért is eszünk – mindez lehet a figyelem tárgya.

De előbb a figyelmes étkezéshez le kell lassulni – például lehalkítani a telefont és időt szánni az ízek élvezetének és az emésztésnek is (tehát „kaja után kicsi pihi” szintén bölcs döntés lehet).

 

Buktatók:

Az első falat ételt szinte mindig tudatosan vesszük a szánkba, akár akaratlanul is.
A kihívás az étkezés meditációban a második harmadik negyedik falatnál kezdődik – ezért érdemes minden egyes falatot figyelmesen elfogyasztani, egyszerre mindig csak egy falatra figyelni, nem keresgélve a villánkkal a következő falatot vagy nézegetve a telefonunkat.

A mindfulness meditációban a reaktivitás csökkentését is gyakoroljuk. Bízzunk magunkban, hogyha impulzus szerűen eszünkbe jut, hogy elfelejtettünk valamit, ne nyúljunk rögtön a telefonhoz! Ha valóban jelen vagyunk az étkezés során, akkor sokkal kisebb veszélye van annak, hogy elfelejtjük a fontos dolgokat. Jegyzeteket vagy naptár bejegyzést lehet csinálni egy képzeletbeli jegyzetfüzetbe is, és szokjuk meg, hogy nem kell mindenkire azonnal ráírni, aki eszünkbe jut, nem kell minden pittyenésre felvenni a telefont és hogy az étkezés a mi időnk!

A tudatos jelenlét nemcsak a figyelemről szól

Nem csak arról, hogy nem gondolkodunk, nem telefonálunk, nem beszélgetünk egy cselekvés közben.
Hanem arról is, hogy szándékosan cél nélkül gyakoroljuk a tudatos jelenlétet tehát, elengedjük a célorientált gondolkodást, A tervezgetést, a feladatokat.

Arról is szól a meditáció, hogy a dolgokat egyformán fogadjuk – nem különítjük el a kellemest és a kellemetlen élményeket.

Nagyon fontos, hogy a kellemetlenségekre hogyan reagálunk – ezért is van egy enyhe veszélye annak, hogyha csak a kellemes pillanatokban akarunk jelen lenni és megragadni őket.

Mit is takar pontosan az, hogy „JELEN LENNI”?

A mindfulness meditációval gyakoroljuk a türelmet, a megengedést, az elfogadást és az elengedést.

Olvass tovább: mit is gyakorlunk, amikor a mindfulnesst gyakoroljuk? 

Habár, értjük ezeket a fogalmakat, mégis 8 teljes hét szükséges hozzá, hogy igazán megértsük, hogyan tudjuk a meditációban a szeretetteljes elfogadás gyakorolni.
Mindfulness tanfolyamon tudjuk elsajátítani azt is, mikor melyik meditációt vagy eszközt érdemes bevetni az eszköztárunkból. Ezért hasznos, ha egy oktató által a megfelelő instrukciókat kapva gyakoroljuk, és utána választunk klasszikus, formális mindfulness meditáción kívüli tevékenységeket, amelyben aztán a tudatos jelenlétet gyakorolhatjuk.

8 hetes mindfulness tanfolyam – hamarosan kezdünk!

 

Remek nyarat, örömteli gyakorlást kívánok!

Horváth Ágnes
alvástréner, mindfulness oktató

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok alváshigiénés és mindfulness alapú tanfolyamokat, és vezetői tréningeket. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. A meditáció és a kognitív terápia pozitív előnyeit kihasználva segítek tudatosabb, összeszedettebb, valóban jelen lévő, érzékeny és bátor emberré válni.

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját. Tudok lassan sietni, munkaidőben kacsákat etetni, a jéghideg Dunában fürdeni. Több, mint 3 éves meditációs tapasztalatom van.

Online mindfulness tanfolyam indul. Jössz? Részletek és jelentkezés itt:

Summary
Tudatos étkezés, sport és mindfulness
Article Name
Tudatos étkezés, sport és mindfulness
Description
Milyen hibákba futunk bele kezdőként, ha gyakorolni akarjuk a mindfulnesst? Mire figyeljünk,ha sport vagy étkezés közben akarunk jelen lenni?

VÁRJ! Iratkozz fel és próbáld ki, milyen egy vezetett mindfulness meditáció! (3 perc)

AJÁNDÉK: 10 alkalmas e-mailes útmutató, hogy hogyan használd a mindfulnesst a hétköznapjaidban.

Sikeresen feliratkoztál! A 3 perces meditációt e-mailen kiküldtük. Ha nem találod, a SPAM mappában is nézd meg!