Hogyan segít a mindfulness meditáció az alvászavarok kezelésében?

A meditáció nem feltétlenül segít elaludni, de pontosan azokat az agyi területeket erősíti, melyeket az álmatlanság gátol, rombol és leépít. Segít kilépni a reaktivitásból, az alváson való agyalásból és hozzásegít, hogy jobban kezeljük az alvásszorongást és a kialvatlanság kapcsán felmerülő negatív gondolatokat. Ehhez nem (csak) éjszaka kell meditálni. Az alvászavarok kezeléséhez sokkal inkább javasolt a rendszeres, nappali mindfulness meditáció. Mutatom, hogyan.

mindfulness meditacio alvaszavarok ellen

Alvászavar és idegrendszer: az alvászavar miatt agyunk másképpen működik

Insomnia brain…. ismerős ez az angol kifejezés? Az álmatlanságban szenvedőknél, vagy azoknál, akik tartósan nem alusszák ki magukat, az agy egy egészen sajátos állapotba kerül. Agyunk nagy része képes alvás nélkül, vagy nagyon kevés alvással is működni. Van azonban egy olyan terület, amelynek szüksége van alvásra ahhoz, hogy zavartalanul működjön. Neve: prefrontális lebeny (neocortex).

A mindfulness meditáció gyakorlása mintegy mellékesen fogja megjavítani az alvást

A prefrontális lebeny a homlokunk mögött húzódó része az agynak, mely a kognitív képességekért, a racionális, helyzeteket mérlegelni képes gondolkodás, a megfontolt cselekvés (pl. egy dühroham csillapítása), az agresszió-kontroll, a figyelem összpontosításának és a problémamegoldás központja. Ijesztő lehet az első tapasztalás, amit egy álmatlan éjszaka után teszünk: rádöbbenünk, hogy ha nem alszunk, teljesen kivetkőzünk magunkból.
„Az még hagyján, hogy fáradt vagyok… de hisztis, türelmetlen és semmire sem bírok odafigyelni. Minden kihullik a fejemből, ötször utána kell néznem dolgoknak. De a legrosszabb az egészben, hogy ideges leszek nagyon hamar.” – írta az egyik álmatlanságban szenvedő kliensem.
Az álmatlanság tehát DNS-színtű változásokat okoz, hétszáznál is több gén változtatja meg működését, ha tartósan nem alusszuk ki magunkat. Ehhez jön még a kognitív képességek csökkenése, az impulzivitás, a rossz hangulat.

Szia Ágnes!
Már harmadik napja gyakorlom az ülőmeditációt , és nem merem elhinni , hogy tényleg ennyire jól működne ! Az alvásom három napja szinte tökéletes , fölébredek legalább egyszer az éjszaka folyamán wc-re de nem megyek ki és még is vissza alszom , reggelig már fel sem ébredek. Nyugtass meg , hogy lesz ez még rosszabb is !!!
anonym

Az álmatlanság tehát DNS-színtű változásokat okoz, hétszáznál is több gén változtatja meg működését, ha tartósan nem alusszuk ki magunkat. Ehhez jön még a kognitív képességek csökkenése, az impulzivitás, a rossz hangulat.

Nem véletlen, hogy az álmatlanságot meditációval kezelik.

A leghatékonyabb, ha a meditációt kognitív terápiával és alváshigiénés oktatással ötvözzük.

A mindfulness meditáció tehát nem feltétlenül segít elaludni, de…

… pontosan azokat az agyi területeket erősíti, melyeket az álmatlanság gátol, rombol és leépít. Mire jutottak a neurológus kutatók, miért érdemes tehát alvászavarban szenvedőknek meditálni?

3 NAGYON NYOMÓS ÉRV a meditáció mellett

1, A legtöbb para az altatószedőknél abból adódik, hogy észreveszik: már nem olyan jó a memóriájuk, mint régen. És valóban: a kialvatlanság és a gyógyszer feledékennyé tesz. Jó hírem van: neurológusok igazolták, hogy a meditációnak memórianövelő hatása van. Főképp a munkamemóriára van jó hatással a rendszeresen végzett meditáció. A munkamemória segít Neked abban, hogy megjegyezz a munkádhoz jelszavakat, számokat, adatokat, hogy képes legyél koncentráltan dolgozni.
forrás itt

mindfulness meditáció letltés ingyen
2, Csökkenti a fáradtságérzetet és a szorongást. Bizony. Már egy 4 órás meditációoktatás után a résztvevők egy megterhelő feladat után kevésbé érezték magukat fáradtnak, mint a nem-meditálók. Arról nem is beszélve, hogy ha tudatában vagy a gondolataidnak (pl. amikor problémákon rágódsz), akkor VAN választási lehetőséged, hogy tovább rágódsz, vagy inkább valami másnak szenteled a figyelmed.
forrás itt

És ne feledd: Az vagy, amire a figyelmedet irányítod! Horváth Ágnes, alvástréner, mindfulness coach

3, Növeli az alvásidőt és a másnapi teljesítményt. Pontosabban: növeli a REM-fázisok hosszát (ebben a szakaszban dolgozod fel érzelmileg-lelkileg a nap eseményeit) és serkenti a melatonintermelést. Ráadásul a meditáló álmatlanok többsége nemcsak hamarabb tér vissza a jó alváshoz, hanem hosszú távon meg is őrzi azt!

forrás itt

Kedvet kaptál a meditációhoz?
Akkor látogass el a facebook oldalamra: https://www.facebook.com/mindfulnessitthon/

VÁRJ! Iratkozz fel és próbáld ki, milyen egy vezetett mindfulness meditáció! (3 perc)

AJÁNDÉK: 10 alkalmas e-mailes útmutató, hogy hogyan használd a mindfulnesst a hétköznapjaidban.

Sikeresen feliratkoztál! A 3 perces meditációt e-mailen kiküldtük. Ha nem találod, a SPAM mappában is nézd meg!