Mission impossible, vagy létezik igazán jó mindfulness könyv, ami mindenre megtanít?

A mindfulnessről olvasni jó! Van olyan mindfulness könyv, amit négyszer (!!!) olvastam, Tolle könyvei folyamatosan vezetik a Times bestseller-listáit. Előrebocsátom: semmiképp sem a mindfulness könyveket szeretném kritizálni! A mindfulness viszont olyan, mint a lovaglás: nem fogod tudni könyvből megtanulni.

A legjobb mindfulness könyv, amit életemben olvastam

Könyvrajongóknak elárulom: a Kiút a boldogtalanságból c. könyvet négyszer is olvastam. Ez az a könyv, ami részletesen, magyarul tárgyalja illetve kiegészíti a depresszió kezelésére kifejlesztett mindfulness tanfolyam  anyagát (teljes nevén: MBCT, azaz mindfulness alapú kognitív terápia a módszer és a tanfolyam teljes neve). Hihetetlen sokat adott nekem a könyv, azt hiszem, télen újra el fogom olvasni – immáron ötödször.

mindfulness könyvet olvasó nő

Egy tapasztalt mindfulness oktatót nem tud egy könyv helyettesíteni, mint ahogy az edzést sem helyettesíti, ha az edzéstervet olvasgatod.

Mire NEM jók a mindfulness könyvek?

A mindfulnessről szóló könyvek arra tényleg jók, hogy motivációt adjanak a mindfulness megtanulásához. Informálnak, hogy értsd, mire jó a mindfulness, miért lesz jó neked, ha megtanulod a meditációt. Képbe kerülsz, hogy hogyan hasznosítsd a munkádban vagy a hétköznapokban, hogyan kezeld a munkahelyi stresszt vagy a viszonyodat a kollégákkal és a családtagjaiddal.
Egyvalamire nem jók ezek a könyvek: nem fogod tudni megtanulni belőlük, hogyan kell meditálni!

Ha nem lett volna mögöttem egy MBSR és több MBCT tanfolyam, azaz sose jártam volna mindfulness tanfolyamra, akkor ezeket a könyveket dobhatnám a kukába…
Nem azért, mert ezek a könyvek nem jók, hanem mert más a funkciójuk!!!!! Remekül kiegészítik a mindfulness tanfolyamon tanultakat. Képbe lehet tőlük kerülni, egy kicsit több fogalmad lesz, mi is az a mindfulness. Talán még neki is veselkedsz, letöltöd a telefonodra a mellékletben található CD-t, és nekiülsz és gyakorolsz…

De vajon mennyire lehet megtanulni könyvből, előadásokból, applikációkból lovagolni? Vagy csellózni?

3 ok, amiért a mindfulness könyvekből nehéz megtanulni meditálni

1, Nem érted a lényeget…

A mindfulness nem azt jelenti, hogy állandóan jelen vagy és hiperfókuszban dolgozol. Sokkal fontosabb az a szemléletmód, amit a mindfulness közvetít és amit a meditációban gyakorolsz.

Agyunk elsődlegesen gondolkodásra, aggódásra, emlékezésre, tervezésre és problémákon való rágódásra lett programozva. A mindfulness segítségével megpróbálunk szembemenni ezekkel a szokásokkal és zsigeri reakciókkal. Ezeket a (mentális) szokásokat egy könyv segítségével, egyedül, tapasztalt vezető és támogatás nélkül aligha tudjuk legyőzni.

2, Csak akkor csinálod, ha stresszes vagy…

Elolvastad a könyvet – oké. Fellelkesültél és letöltöttél egy csomó ingyenes mindfulness appot – ez is oké. Még gyakoroltál is – tök jó! Aztán meg azt láttad, hogy pont akkor nem működik a módszer, amikor síkideg vagy és nagyon nagy a stressz.
Agyunknak időre van szüksége ahhoz, hogy új dolgokat tanuljon és új (mentális) szokásokat vegyen fel. Főleg stressz alatt mindenki visszacsúszik a régi mintázataiba, szokásaiba, zsigeri reakcióiba. Minél többet gyakorlod a mindfulnesst nyugodt helyzetekben, annál biztosabb, hogy bölcsebben fogsz tudni reagálni stresszes helyzetekben. Az viszont nem fog menni, hogy csak akkor veszed elő a mindfulnesst, mint módszert, amikor stressz van. A csellisták sem koncert előtt fél órával kezdenek neki gyakorolni…

3, Egyedül gyakorolsz…

A mindfulness annyira kizökkent a megszokott gondolkodásmódodból, annyira más szemléletmóddal dolgozik, hogy kell hozzá legalább 2 hónap, hogy elkezdd kapiskálni, hogy mi is ez az egész.
Ha most coach lennék, azt mondanám, hogy mindenhez kell egy vezető… Kell valaki, aki összefogja a dolgokat, rálát a folyamatokra és arra, hogy hol csúszol el, mikor csinálod jól, min kell változtatni, korrigálni. Nem a meditációt nehéz megtanulni, hanem azt a szemléletmódot, amivel az egész meditációhoz hozzáállsz. Ez a személetmód segít majd abban, hogy ne bosszankodj apróságokon , változtatni tudj a szokásaidon vagy ne csússz bele újra az agyalás, a stressz vagy a depresszió bugyraiba.
A mindfulness tanfolyam egymástól is tanulunk – nem csak a mindfulness oktatótól. Még ha nem is vagy közösségi ember, a tanfolyam akkor is Neked szól: ülhetsz csendben, a többieket hallgatva, tőlük is tanulva.

Egy mindfulness könyv margójára…

Hiszek a könyvekben. Hihetetlenül sokat formált már rajtam, a nézeteimen, elképzeléseimen, világnézetemen egy- egy jó könyv, ami az utamba került. Az a típus vagyok, aki kezében egy könyvvel, szemüveggel az arcán alszik el égő villanynál… 🙂
De tudom, hogy a könyveknek vannak korlátai…
A testi és a mentális egészség megőrzéséhez idő kell. Vedd úgy, hogy a mindfulness tanfolyam olyan, mintha eljárnál edzeni. Egy tapasztalt oktatót nem tud egy könyv helyettesíteni, mint ahogy az edzést sem helyettesíti, ha az edzéstervet olvasgatod.
Szeretnél megtanulni lovagolni? Akkor irány a lovarda, veregesd meg a paci hátát, ülj fel rá és lovagol! Ne csak olvass róla! Csináld! Éld!

Mindfulness tanfolyam indul a Mammutnál! Részletek és jelentkezés itt:

Summary
Mindfulness könyvek - ezért nehéz a mindfulnesst könyvekből megtanulni
Article Name
Mindfulness könyvek - ezért nehéz a mindfulnesst könyvekből megtanulni
Description
Melyik a legjobb mindfulness könyv? Melyik az, amelyik tényleg megtanít arra, hogy mi az a mindfulness meditáció? Mindfulness ajánló - könyv vagy tanfolyam?
Author
Publisher Name
mindfulnessitthon.hu
Publisher Logo