Kritikus hangok a médiában a mindfulnessről. Segítünk árnyaltabban látni azt a sok tudatlan butaságot, ami a mindfulnessről terjed

Megjelent a minap egy durván kritikus cikk a Díványon a mindfulnessről, míg én Ausztriában síelni tanultam (fel a kezekkel, aki 40 fölött tanult meg síelni!). Még a sípályán is a cikk néhány vérlázító kijelentése járt a fejemben, szóval ideje gép elé ülni és összeszedni azt a sok felkiáltójeles NEM!-et, ami bennem pulzál, mióta a Dívány eléggé tudatlan szerzőjének cikkét olvastam….

Mit mond a cikk?

Tévhit Nr.1: A mindfulness NEM a teljes elfogadást jelenti

A szerző szerint – idézem – „a világ ugyanolyan szar marad”, ha nem csinálunk semmit, csak ülünk és meditálunk.

Nagyon egyet tudok érteni azzal, hogy rengeteg helyzetben nem a mindfulness gyakorlására van szükség. A világban csomó minden nem működik jól. Open office (mutass valakit, aki szereti), klímaválság, lesz-e vajon nyugdíjunk, azaz bizonytalan jövő, szétzilálódó, megszűnő emberi kapcsolatok. Ilyenkor nem meditálni kell.

Vagy mégis?

mindfulness kritika, cápák a gumikacsa körül egy asztalon

Hol a helye a mindfulnessnek a buddhizmusban? Sehol. A mindfulness alapú technikáknak nem feladata a buddhizmus értékeit közvetíteni, habár erősen táplálkoznak a buddhista hagyományokból (is, de a neurobiológiától kezdve a fájdalommenedzsmentig elég sok mindennek foglalkoznak még).

Tényleg káoszba fullad az életünk, ha csak ülünk és meditálunk?

Nem egyszer éppen meditáció közben tudatosult bennem, hogy a körülményeimen igenis változtatni kell, mert bizonyos dolgok zavarnak. Rendszeres önvizsgálat nélkül nem biztos, hogy tisztán tudtam volna látni, mi az, amire ráhatásom van és tudok rajta változtatni, és mire nincs semmilyen ráhatásom.

Az agyalás általában pont azokon a dolgokon megy, amire nem igazán van ráhatásunk, tehát gyakorlatilag fölösleges is, mégis intenzíven agyalunk. A minfulness tanfolyam első pár hetét pont ennek szenteljük – hogy honnan jön a belső stressz, miért olyan nehéz ezeket a gondolatokat leállítani és mit tudunk kezdeni velük.

Tehát nem csak ülünk és meditálunk. A mindfulness nem ez.

Ám a krónikusan fennálló problémákkal, melyekre nincs megoldás, mégis mihez kezdünk? Mihez kezdünk például a klímaválsággal vagy a jövőnk, a helyzetünk bizonytalanságával, amire nincs semmilyen ráhatásunk? (Ha van, szuper, akkor máris valósítsd meg, amit kigondoltál!). A mindfulness viszont segít elviselni, viselni, megtartani magunkat épségben, egészségesen egy krónikusan nehéz, vagy visszatérően nehéz helyzetben, mint amilyen a tartós stressz, a szorongás, pánik vagy a depresszió.

mindfulness meditáció ingyen letöltés

A mindfulness ára – milliárdos lehúzás vagy win-win szolgáltatás?

Sok helyütt olvastam már (egy éve kb. az index cikkében is), hogy a mindfulness mekkora biznisz, hány milliárdos iparággá nőtte ki magát. A Dívány szerzője boldog tudatlanságban esett neki az anyagi részének is, konkrét számokkal bizonyítva, mekkora sokmilliárdos iparággá nőtte ki magát a mindfulnesss (amit többek között az amerikai hadsereg is pénzel (!!!). Na, erre később visszatérünk, lásd lent.)

A mindfulness tanfolyam, mint minden szolgáltatás, pénzbe kerül. Ez eddik oké?

Amikor azt kritizáljuk, hogy egy tanfolyam pénzbe kerül, valójában világunk kapitalista berendezkedését kritizáljuk. Én is szeretném, ha a világon kevesebb lenne az egyenlőtlenség, mindenki jól élne – ami, egy olyan típusú társadalomi berendezkedésben, mint a miénk itt KK Európában, nagyon nem így van. A kapitalizmus azonban nem a mindfulness hibája.

Egy trénernek költségei vannak, plusz ő is pénzből él, a tanfolyam tehát pénzbe kerül. A mindfulness alapú üzleti tréning meg, ha sokba kerül, teljesen oké, minden üzleti tréning fel van árazva, hiszen magas fizetésű a célcsoport. (Egy topmanager eleve nem is vesz 1000 $ alatt egynapos tréninget magának, mert ő a legjobbat akarja és az elithez akar tartozni. Hidd el, még az ezer dolcsis tréning után is marad neki annyi, hogy elmenjen egy hónapra Balira és kicsengesse a 3 fürdőszobás háza rezsijét.) Alanyi jogon meg, főleg Amerikában, még egsészségbiztosítás sem jár (sajnos), nemhogy minfulness tanfolyam, szóval ne várjuk már el, hogy a mindfulnesst ingyen adják az oktatók…

A mindfulness tanfolyam jó esetben ez egy win-win szolgáltatás, ahol megtanulhatsz olyan dolgokat, amit magadtól nem tudsz. Megtanulod például

  • elengedni a gondolatokat, problémákat
  • abbahagyni az agyalást és az örökös pörgést
  • megismerni az elme „gyenge pontjait”, azaz hogy hol vannak a saját bugjaid, a hangulatodat aláásó hibás mentális szokásaid (úgymint agyalás, aggódás, túltervezés, kontrollálás, önmagunk szigorú megítélése, idegeskedés stb.)
  • időben felismerni a stresszt (nem csak akkor, mikor már fáj a hátad)
  • meglátni azt, ami van (és nem azt, amit gondolunk, hogy van)

 

Katonaság és mindfulness – a buddhizmus és az ameriakai hadsereg találkozása

Kritikát kap a mindfulness arra nézve is, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a buddhista értékrendet, a „mindenkit szeretünk” elvet a katonasággal, azaz felmerült, mint kérdés, hogy miért dolgoznak minfulness alapú módszerekkel az amerikai (brit stb.) hadseregnél. A frontról hazatérő PTSD ben szenvedő katonák gyógyításában kimondottan hatékonynak bizonyul a mindfulness, jómagam is találkoztam olyan kanadai mindfulness oktatóval, aki a frontról visszatérő, poszttraumás stresszben szenvedő katonáknak vezetett mindfulness alapú csoportokat.

Ez jött most, a cikk szerintem hatás- és kattintásvadász, valamint nagyon nincs képben a mindfulness hátteréről, buddhista gyökereiről és az üzleti kapcsolódásairól.

Szerencsére a hó az hó, az Almdudler pedig még mindig ugyanolyan finom Ausztriában. Még jó, hogy van egy módszerem, amivel át tudom adni magam a síelés örömeinek (is).

Klassz hetet!

Horváth Ágnes
alvástréner, mindfulness oktató

Summary
Mindfulness és elfogadás - a világ káoszba fullad, ha csak meditálunk?
Article Name
Mindfulness és elfogadás - a világ káoszba fullad, ha csak meditálunk?
Description
Kritikus hangok a mindfulnessről. Árnyalni a képet, hogy mitől milliárdos biznisz a mindfulness és miért jó,hogy katonák, üzletemberek etc. is ezt tanulják.
Author
Publisher Name
mindfulnessitthon.hu
Publisher Logo

VÁRJ! Iratkozz fel és próbáld ki, milyen egy vezetett mindfulness meditáció! (3 perc)

AJÁNDÉK: 10 alkalmas e-mailes útmutató, hogy hogyan használd a mindfulnesst a hétköznapjaidban.

Sikeresen feliratkoztál! A 3 perces meditációt e-mailen kiküldtük. Ha nem találod, a SPAM mappában is nézd meg!