Átélni a pillanatot – de hogyan? 5 mindfulness tipp, hogyan légy jelen

Jelen lenni, nem agyalni, nem aggódni – mindannyian a jelen pillanat szépségeire és könnyűségére vágyunk. Az élet tele van csodákkal. A mindfulness meditáció terjedése óta egyre jobban tudatosul bennünk, hogy bizony lemaradunk ezekről a szép pillanatokról, ha nem vagyunk fejben is jelen. Szeretnék néhány tippet, hétköznap is betartható, alkalmazható gyakorlatokat adni a jelentudatosság növeléséhez. Azoknak, akik már gyakorolják a mindfulness meditációt és azoknak is, akik csak most szeretnék megtanulni.

5 mindfulness tipp a jelentudatosság növeléséhez

Jelen lenni – tényleg ez a boldogság kulcsa?

Az élet valóban tele van csodákkal, ugyanúgy, ahogy hétköznapi, megszokott, unalmas dolgokkal is. Néha rémséges, nehéz, fáradtságos vagy fájdalmas dolgokkal van tele. A hétköznapiság rutinjából a jövőnk tervezgetésével lépünk ki, vagy a múlton való gondolkodással, hiszen ami megszokott, az már nem is érdekes. A problémás, fáradtságos, nehéz helyzetekre sokkal nagyobb figyelem irányul – hiszen túlélésünk, komfortérzetünk záloga, hogy megoldjuk ezeket a problémákat.
És a boldog pillanatok? Vagy észrevesszük őket, vagy nem.

A boldogság kulcsa nem csak abban rejlik, hogy észrevesszük és jelen vagyunk az élet szép, örömteli, vagy érdekes pillanatiban. Boldogságunk sokkal inkább múlik azon, hogyan viszonyulunk életünk eseményeihez.

Akkor min múlik a boldogság?

A nehéz, unalmas, fáradtságos pillanatok onnantól válnak a szenvedés forrásává, ha minősítjük őket (“ez borzalmas, elviselhetetlen, ó, milyen rossz is nekem most!“) vagy megpróbálunk azonnali megoldásokat keresni rájuk. Optimális, azonnali megoldások ugyanis ritkán vannak – és nem is biztos, hogy elménk stresszes helyzetekben a legjobb megoldásokkal szolgál. A lelki fájdalom nyugtatóval vagy alkohollal, vagy egy új szerelemmel való csillapítása gyors megoldás ugyan, hosszú távon azonban a legkevésbé hasznos.
A mindfulness sokkal inkább egy szemléletmód, semmint meditáció. Ez a szemléletmód az, ami segít bölcsebben viszonyulni életünk eseményeihez. Az örömteliekhez, és a nehéz helyzetekhez egyaránt.

5 mindfulness tipp, hogy tényleg átéld a pillanatot

1, Légy jelen!

Aki rendszeresen gyakorolja a mindfulness meditációt, azt tudja, hogy a kíváncsiság és a jelentudatosság napközbeni gyakorlása (informális meditáció, pl. tudatos étkezés, tudatos kávéivás, vagy teljes figyelemmel, tudatosan felmenni a lépcsőn, kinyitni egy ajtót) rengeteget segít, hogy a hétköznapi, egyszerű dolgokban is felfedezzük az örömöt.

2, Fogadd el a nehézségeket!

Talán általánosságként hangzik, mégis gyakran (ó, de milyen gyakran!) elfelejtjük, hogy az élethez a nehézségek szorosan hozzátartoznak. Gyakran hagyjuk cserben magunkat épp a nehéz helyzetekben azáltal, hogy idegeskedünk, kapkodunk, magunkat vagy másokat hibáztatunk. Ehelyett érdemes megkérdezni magunkat ilyenkor: „Mit tehetnék most ebben a helyzetben magamért, hogy jobban érezzem magam?”

3, Ne feledkezz meg a testedről!

Idegrendszerünk az egész testünket behálózza. Ezért a test és az elme nem választható külön, oda-vissza hatnak egymásra. A meditációval boldoggá tesszük az elmét – de ne feledkezzünk meg a testünkről sem! Hogyan tápláljuk magunkat? Mozgunk eleget? Átmozgatjuk rendszeresen az összes ízületet, hogy ne legyenek napközben fizikai fájdalmaink? Mennyit tartózkodunk a friss levegőn. Rendszeres mindfulness-gyakorlók ismerik a mozgásos meditációs formákat is, a napi minimum egy 30-40 perces mozgásos meditáció lenne (ha sportra nem jut idő).

4, Írd újra a szokásaidat!

Mindannyiunknak vannak olyan szokásaik, amit ha abbahagynánk, sokkal boldogabbak lehetnénk. Legyen az túlevés, az edzés kihagyása, szorongás vagy késés, ezek a szokásaink sok szenvedést okoznak. A tudatos jelenlét rengeteget segít abban, hogy felismerjük ezeket a szokásokat – nem csak általánosságban, hanem tudatára ébredjünk napközben is, amikor éppen ezeket a szokásokat gyakoroljuk. A felismerés már önmagában magával hozza a tudatos döntés lehetőségét: „akarom ezt csinálni, vagy inkább most másképp cselekszem?”

5, Tartsd számon az örömöket!

Elménk sokkal jobban szeret problémákra koncentrálni. A modern agykutatás is igazolja, hogy a negatív események az emberi agy számára nagyobb súllyal esnek latba, mint a pozitívak. Ezért tréningezni kell agyunkat arra, hogy ne feledkezzen meg az örömteli eseményekről. A hála napló vezetése kiváló eszköz arra, hogy a jó dolgokat számba vegyük a nap végén. Ha este is gyakoroljuk a mindfulness meditációt, érdemes előtte vagy utána pár percet szánni arra, hogy milyen jó dolgok történtek velünk aznap. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi jó dolog történik egy nap és milyen ritka, amikor az embernek tényleg rossz napja van!

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok alváshigiénés és mindfulness alapú tanfolyamokat, és vezetői tréningeket. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. A meditáció és a kognitív terápia pozitív előnyeit kihasználva segítek tudatosabb, összeszedettebb, valóban jelen lévő, érzékeny és bátor emberré válni.

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját. Tudok lassan sietni, munkaidőben kacsákat etetni, a jéghideg Dunában fürdeni. Több, mint 3 éves meditációs tapasztalatom van.

Summary
Hogyan segít a mindfulness a boldogság növelésében?
Article Name
Hogyan segít a mindfulness a boldogság növelésében?
Description
Átélni a pillanatot – de hogyan? 5 mindfulness tipp, hogyan légy jelen.
Author
Publisher Name
mindfulnessitthon.hu
Publisher Logo