A „boldogság tortája” c. elmélet mára megdőlt. De tényleg: mennyi esélyünk van a mindfulness meditáció segítségével változtatni a boldogságunkon?

A mindfulness boldogít – de mi van akkor, ha eleve nagyon nehéz élethelyzetben vagyunk? Ha eleve terhelt családi háttérből jövünk? Tényleg tudunk a mindfulness gyakorlásával érdemi hatással lenni arra, hogyan érezzük magunkat. Milyen esélyekkel indulunk, ha javítani szeretnénk az élettel való elégedettségünkön?

A boldogság tortája

15 évvel ezelőtt egy kutatócsoport létrehozta több ezer kérdőív és egy nagyon alapos kutatás után azt a torta diagramot, amit happyness pie-ként, azaz a boldogság tortájaként emlegetnek.

Eszerint a boldogságunkat nagyrészt (50%) genetikai örökségünk, 40% ban pedig az határozza meg, hogy mennyire tudunk egészséges szokásokat kialakítani, azaz hogy mi mindent csinálunk.
Megdöbbentő volt, mennyire kis részben (10%) felelnek a körülményeink abban, hogy hogyan érezzük magunkat.

Kritikus hangok

Más boldogságkutatók nem ilyen derűlátóak. Ez a kutatás az anyagi ill. A szociális körülményeket, életkort és vallást vette figyelembe – egyéb tényezőket viszont nem.
Nem vette például figyelembe az egészségi állapotot, vagy azt hogy milyen a családtagjainkkal illetve barátainkkal való viszonyunk.
Bizonyos genetikusok azt mondják hogy akár 70 – 80 százalékban is számíthat az általános elégedettségi szintünkben a genetikai örökségünk.

Mennyire tudunk hatással lenni a boldogságunkra?

A pandémia egyértelműen megmutatta, hogy a körülmények változása, a bizonytalanság vagy az izoláció igenis erőteljesen hat ránk, megdöbbentő mértékben befolyásolva a lakosság mentális állapotát.

Számomra szívderítő, hogy ugyan nem rögtön, de nagyon sok ember pár hónap alatt alkalmazkodni tudott a körülményekhez és nem hagyta, hogy maga alá gyűri-e a kétségbeesés, az összezártság, vagy az, hogy a hobbija többé már nem hozzáférhető. Megtanultunk kirándulni, értékelni a természet szépségeit, a közös családi hosszabb ebédet vagy a kültéri sportokat.

Az “öröklött boldogtalanság” ténye első hallásra elszomorító is lehet, de ne csüggedjünk! Még ha tudjuk is, hogy hajlamosak vagyunk a szorongásra vagy éppen nem a legjobb életkörülmények közül jövünk, egyik kutatás sem állítja, hogy ne tudnánk tenni a boldogságunkért.

Például úgy, hogy eleget alszunk, odafigyelünk az emberi kapcsolatainkra (és elkerüljük a mérgező embereket), és igyekszünk minden körülmények között megtartani a jó szokásainkat. 

És itt jön képbe a mindfulness

A mindfulness meditáció oktatása (ha érdekel, itt tudsz rá jelentkezni) egy két hónapos programra épül. Két hónap alatt nem csak azt tanuljuk meg, hogy mit tudunk tenni a boldogságunkért.
Nagyon egyszerű tevékenységek összegyűjtésével bővítjük az eszköztárunkat, hogy milyen – akár munkahelyen is alkalmazható- tevékenységekkel tudjuk “kihúzni magunkat a gödörből”, azaz megelőzni és kezelni egy közelgő pánikrohamot, sorjázó negatív gondolatokat vagy éppen egy depressziós epizódot.

Ezenkívül két teljes hónapon át gyakoroljuk a mindfulness meditációt.

A legeslegelső lépés ugyanis, hogy észbe kapjunk és felismerjük, amikor a negatív állapotok közelednek, amikor egész nap agyalunk, nem könnyű rálátni arra, hogy melyek az egészséges gondoltaink és melyek gondolatok azok, amik nemhogy segítenének, hanem még inkább lehúzzák a hangulatunkat.

M-I-N-D-F-U-L-N-E-S-S:
Erre való a tudatosság-szintünk folyamatos emelése és fenntartása, hogy hamarabb észrevegyük a lehúzó, önbántó gondolatokat – és ismerjünk olyan technikákat, hogy azt is tudjuk, mihez kezdjünk velük.

A mindfulness tanfolyamon azt is megtanuljuk, hogy ezeket a gondolatokat hogyan ” állítsuk le”, hogyan irányítsuk a figyelmünket máshová – mindezt ráadásul egy elfogadó, szeretetteljes módon, önostorozás nélkül.

A mindfulness tanfolyam, mint kiegészítő terápia

Az írásom elején arra próbáltam rávilágítani, hogy nem mindegy hogy milyen géneket, viselkedés mintákat, szokásokat hozunk otthonról.

A fent idézett cikkben a szerző azt fejtegeti, hogy még egy pozitív genetikai örökség kapcsán is szükségünk van támogató környezetre, olyan szociális közegre, ahol például a kiváló vezetői képességekre való genetikai örökség megnyilvánulhat.

Fontos tehát tudatosítani, hogy nem elég a mindfulnesst tökéletesen elsajátítani és gyakorolni.

Szükség lehet arra, hogy megváltoztassuk a környezetünket, elkerüljünk egy romboló munkahelyről, hogy javítsunk az alvásunkon vagy az egészségi állapotunkon (bevállaljunk például egy műtétet, ami után aztán újra sétálni, táncolni, mozogni tudunk).

Mindez nem mindig megy könnyen. És a saját boldogulásunkat lassítjuk vagy akadályozzuk, ha egyedül akarjuk ezeket az akadályokat megugrani.

Ezért lehet szükség tanácsadókra, alvásterapeutára, coachingra, pár – vagy családterápiára, pszichológus vagy akár pszichiáter közreműködésére.

Kezdeti lépésnek tehát kiváló lehet a mindfulness, mert
javítja a tisztánlátást
– és segít hátra lépni, eltávolodni a kavargó érzéseink és gondolatainktól.
– Meditáció közben belátásokra juthatunk, hogy mit érdemes megjavítani, jobbá tenni az életünkben
– és mi az, amin valóban csak elfogadás segíthet valamelyest.

A változtatáshoz vagy a tisztánlátáshoz azonban külső segítségre is szükség lehet.

Az out of the box thinking nem egyszemélyes feladat, a vakfoltjainkra rálátni egy szeretetteljes szakértő segítségével sokkal de sokkal könnyebb – és lerövidíti az utat a megoldás felé.

Útravaló

Kis lépésekben haladva valóban tudunk változtatni az élettel való elégedettség és az általános közérzetünkön.
Talán ezt az utat göröngyösnek érzékeljük, de fontos tudni, hogy nem vagyunk egyedül.
Számtalan módon és formában tudunk segítséget kapni.

A mindfulness meditáció segítségével pedig otthonra lelhetünk önmagunkban még a legnagyobb káosz közepette is.
Meg tudunk találni önmagunkban egy stabil, biztos menedéket.

A mindfulness tanfolyamon pedig támogató, derűs társaságban indulhatunk el ezen az izgalmas úton egy kiegyensúlyozottabb élet felé.

Horváth Ágnes
alvástréner, mindfulness oktató

forrás:

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_much_of_your_happiness_is_under_your_control
sonjalyubomirsky.com/wp-content/themes/sonjalyubomirsky/papers/LSS2005.pdf
https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-019-00128-4
https://centerforworklifecounseling.com/services-2/the-healthy-physician/work-life-balance-training/pie-chart-what-determines-happiness/

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok alváshigiénés és mindfulness alapú tanfolyamokat, és vezetői tréningeket. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. A meditáció és a kognitív terápia pozitív előnyeit kihasználva segítek tudatosabb, összeszedettebb, valóban jelen lévő, érzékeny és bátor emberré válni.

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját. Tudok lassan sietni, munkaidőben kacsákat etetni, a jéghideg Dunában fürdeni. Több, mint 3 éves meditációs tapasztalatom van.

Élő, online mindfulness tanfolyam! Részletek és jelentkezés itt:

Summary
Boldogság és mindfulness: mennyire van hatalmunk tudatosan befolyásolni a boldogságszintünket?
Article Name
Boldogság és mindfulness: mennyire van hatalmunk tudatosan befolyásolni a boldogságszintünket?
Description
A mindfulness boldogít – de mi van, ha nem? Mekkora eséllyel indulunk a legújabb kutatások szerint, ha emelni akarjuk a boldogságszintükön?
Author
Publisher Name
mindfulnessitthon.hu
Publisher Logo

VÁRJ! Iratkozz fel és próbáld ki, milyen egy vezetett mindfulness meditáció! (3 perc)

AJÁNDÉK: 10 alkalmas e-mailes útmutató, hogy hogyan használd a mindfulnesst a hétköznapjaidban.

Sikeresen feliratkoztál! A 3 perces meditációt e-mailen kiküldtük. Ha nem találod, a SPAM mappában is nézd meg!