Frusztráció, harag, türelmetlenség – Így segít a mindfulness meditáció

A frusztráció egy meglehetősen mindennapos érzés. Frusztráltak lehetünk más emberek viselkedésétől, a forgalomtól, a technikai kütyük, a munka, az élet apró krízisei miatt. Sőt, néha még a saját hülyeségünk miatt is.

Segít-e és ha igen, hogyan segít a mindfulness meditáció a harag és a frusztráció leküzdésében? Vajon tényleg elegendő csak meditálni ahhoz, hogy nyugodtabban kezeljük a frusztrációnkat? Milyen mindfulness meditációs technikák vannak a türelmetlenség, a harag és a stressz leküzdésére?

Első lépések a nyugalom felé

Sok barátom él külföldön, többségük már évek óta kint él. Egyre többen beszélnek nekem arról, hogy a „magyarok” mostanában mennyire frusztráltak. Ülnek a metrón és vagy maguk elé merednek birkaarccal, vagy beszólásokkal, agresszióval tarkítva közlekednek az utcán, a villamoson, az autóban. A külföldi magyarok szemében humortalanok, frusztráltak, sokszor agresszívek vagyunk, gyakran a negatívumokat látjuk meg és kevés szót ejtünk arról, mi minden jó dolog történik velünk.

A frusztráció kezelése nem egyenlő azzal, hogy megtanulsz egy technikát (akár a mindfulness meditációt választottuk, akár nem). Azzal kezdődik, hogy megkérdezed magadtól: milyen ember szeretnék lenni? Valaki, aki folyton dühös, ki van akadva valami miatt, aki folyton elégedetlen és kritikus? Vagy aki derűs, magabiztos, humorral tudja venni az élet helyzeteit.

 

stop worrying aggódás leküzdése mindfulness meditációval

 

Tehát el kell elhatározni, hogy ezentúl másképp szeretnék viselkedni, ha frusztrált leszek. Kell egy szándék – “ezentúl elégedettebb szeretnék lenni és teszek is ezért”.

Ne gondold, hogy egyetlen technika működni fog!

Még a mindfulness meditáció sem képes csodákra.  Egy életen át megszokott, begyakorolt és berögzült reakciómódot kell fölülírni. Márpedig a reakcióink sokszor belénk vannak kódolva, pici gyerekkortól kezdve. Már csecsemőknél is megfigyelték viselkedéskutatók, hogy van olyan csecsemő,  aki hamarabb bedühödik.  Van, aki az elzárkózásra, a némaságra gurul hamarabb dühbe, van, aki bonyolult problémákon húzza fel magát és van, akit a lassúság dühít, amikor várnia kell.

 

Együtt lenni, együtt lélegezni a test vegetatív tüneteivel – ehhez gyakorlat kell. A meditáció alatt azt gyakoroljuk, hogyan tudunk együtt lenni, bátran szembenézni a harag és a frusztráció mögött meghúzódó igazi, eredeti érzésekkel, mint amilyen a fájdalom, a veszteség vagy a tehetetlenség.

A harag születése

Miután elhatároztad, hogy nyugisabb, derűsebb, elégedettebb szeretnél lenni (ez lehetne az újévi fogadalmad is akár), ismerd fel, hogy milyen helyzetekben leszel frusztrált leginkább.

Esetleg azt is, hogyan szoktál reagálni ilyenkor. Elfojtod és duzzogsz, kifejezed a dühödet?

Feltűnhet, hogy még egy szót sem beszéltem a mindfulnessről. A mindfulness meditáció önmagában nagyon sokat segít, de a harag és a frusztráció leküzdéséhez egyéb eszközökre is szükség van.

Például nagyon fontos megismerni, hogy hogyan, honnan születik a harag. Sokszor azért leszünk dühösek, mert a dolgok nem úgy vagy nem abban a tempóban mennek, ahogy elképzeltük. Vagy mert elvárunk egy bizonyos viselkedést. Tisztába kell jönni a belső elvárásainkkal, és főképp a szükségleteinkkel.

A frusztráció pszichológiája

Sokszor eleve nem érezzük jól magunkat valami miatt és ezért már egy egészen pici stressz is kiborít. A mindfulness, a rendszeres meditáció elsősorban testtudatosságot ad, hamarabb észreveszed, ha nem jó fizikai-érzelmi állapotban vagy. A diszkomfortérzet vagy az érzelmi feszültség felismerése nagyon fontos, mert akkor eztr ott helyben tudod kezelni, még mielőtt jóval később kiakadnál valami egészen más dolog miatt.

A haragot, frusztrációt kétféleképp lehet csillapítani:

1, a haragot, frusztrációt tápláló dühös gondolatokat enyhítem

2, Vagy testileg csillapítom magam.

A frusztrált, dühös gondlatok elcsendesítésében és a test megnyugtatásában is nagyon sokat segíthet a mindfulness meditáció. Sokszor annyira sorjáznak a dühös gondolataink, hogy fel sem eszmélünk belőlük, csak egyre jobban belepörgünk a haragba.

Pl. Vezetés közben észreveszed, hogy közel hozzád elhúz egy autó, éppen csak nem vitte el a visszapillantó tükrödet. Először ráordítasz: barom! Majd jönnek a gondolatok: Hogy adnak ennek jogosítványt? Nekem is jöhetett volna! És még a gyerek is a kocsiban utaznak? Micsoda felelőtlen egy ember! Így telik az idő és ahogy egyre több dühös gondolatunk támad, úgy növekszik bennünk a harag és a frusztráció.

Mit mondana egy zen szerzetes a frusztrációról?

Aki rendszeresen meditál, sokkal hamarabb észreveszi, mi zajlik a fejében és le tudja állítani ezeket a dühös gondolatokat. Kevésbé ragaszkodik az elvárásaihoz, kevésbé érintik meg a külső történések. Képes reálisan látni a helyzeteket, és megítélni, hogy milyen helyzetekben tud aktívan cselekedve változtatni és miben nem. A mindfulness meditáció segít rálátni a visszatérő negatív gondolatainkra, így hamarabb ismerjük fel, ha már megint belesodródtunk az elégedetlenség és a frusztrációt keltő gondolatok áramába.

Testünk csillapítására épp elég, ha 3-5 mély levegőt vesz az ember és megtanul odafigyelni a test vegetatív tüneteire, hogy aztán lágyíthassa, oldhassa őket.

Együtt lenni, együtt lélegezni a test vegetatív tüneteivel – ehhez gyakorlat kell. A meditáció alatt azt gyakoroljuk, hogyan tudunk együtt lenni, bátran szembenézni a harag és a frusztráció mögött meghúzódó igazi, eredeti érzésekkel, mint amilyen a fájdalom, a veszteség vagy a tehetetlenség.

A harag ugyanis szinte mindig egy másodlagos érzelem. Azaz egy kellemetlen érzésre adott reakció.

A kérdés csak az, el tudjuk-e engedni a dühös gondolatainkat, vagy tovább tápláljuk a dühünket? Fontos kérdés lehet az is, mikor érdemes kiállni magunkért, kifejezni a haragunkat, elégedetlenségünket és mikor engedjük el a haragot?

És a legfőbb kérdés: hogyan engedjük el a haragot?

A mindfulness meditáció illetve a mindfulness tanfoylam (MBCT)  nemcsak a nehéz érzésekkel, dühös gondolatainkkal találikozunk, de egy konkrét és lekövethető tancsokat is ad, hogy hogyan engedjük el a frusztrációt, a türelmetlenséget, sőt, az olyan intenzív érzéseket, mint amilyen a düh vagy a harag.

Részletek és jelentkezés itt:

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok alváshigiénés és mindfulness alapú tanfolyamokat, és vezetői tréningeket. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. A meditáció és a kognitív terápia pozitív előnyeit kihasználva segítek tudatosabb, összeszedettebb, valóban jelen lévő, érzékeny és bátor emberré válni.

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját. Tudok lassan sietni, munkaidőben kacsákat etetni, a jéghideg Dunában fürdeni. Több, mint 3 éves meditációs tapasztalatom van.

Summary
A harag anatómiája
Article Name
A harag anatómiája
Description
Frusztráció, harag, türelmetlenség - hogyan segít a mindfulness leküzdeni a belső feszültségeket? Dühös gondolatok kezelése mindfulness meditációval.
Author
Publisher Name
mindfulnessitthon.hu
Publisher Logo

VÁRJ! Iratkozz fel és próbáld ki, milyen egy vezetett mindfulness meditáció! (3 perc)

AJÁNDÉK: 10 alkalmas e-mailes útmutató, hogy hogyan használd a mindfulnesst a hétköznapjaidban.

Sikeresen feliratkoztál! A 3 perces meditációt e-mailen kiküldtük. Ha nem találod, a SPAM mappában is nézd meg!