így segít a mindfulness meditáció, ha azt sem tudod, hova kapjál

A munkában sokszor az a legstresszesebb, hogy annyira sok feladat van, hogy nem segít a priorizálás. Minden ugyanolyan fontos, minden ugyanúgy sürgős, már tegnapra is késő lett volna megcsinálni. Több főnököd van, és akkor még a csapattagokkal, ügyfelekkel, kollégákkal is foglalkozni kell.

Gyakran érzed úgy, van, hogy a teljesítőképességed határához értél?

A stressz mögött valójában szorongás van

Amikor ennyire sok feladat van és ennyire szét van cincálva a figyelmünk, stresszelünk. A stressz mögött valójában egy folyamatos szorongás van: „Mi lesz, ha nem leszek készen, vajon meg tudom-e csinálni, mit fognak szólni, ha nincs kész az anyag vagy hibás, alkalmas vagyok-e egyáltalán erre a munkakörre?” A túlterheltség és az alkalmatlanság érzése miatt egyvalamit biztosan nem tudunk: nyugodtan, fókuszáltan, hatékonyan dolgozni.

stresszkezelés mindfulness meditációval

Mindfulness a túlhajszoltság ellen – ezt csináld

Amikor ennyire sok a feladat, priorizálnunk kell. Újra meg újra. Nem elég a munkába menet az autóban elhatározni, hogy mit akarunk elvégezni aznap. Ha borulnak a tervek (márpedig borulnak), megint csak újra kell terveznünk a napot. Ezt el tudom végezni, ezt nem, ez nem tűr halasztást, ezt elég holnap délig megcsinálnom stb. Délelőtt 11-kor, ebéd után, fél órával munkaidő előtt: naponta minimum háromszor, de inkább többször meg kell nyomnunk az újratervezés gombot.

Csak éppen nem jut eszünkbe.

Helyette egyre zaklatottabban, kapkodva próbálunk meg harcba szállni a minket szorító elvárásokkal és idővel.

Pedig lehet intenzíven dolgozni, lehet sokat és tempósan dolgozni a zaklatottság érzése nélkül. Képzeld el, hogy lendületesen, gyorsan, fókuszáltan dolgozol. Nem kalandozol el, nem kapkodsz, nem kapsz bele az egyik e-mailbe, hogy aztán átugorj egy teljesen másik munkába majd az e-mailhez vissza. A munka halad, végzed a feladataidat és úgy érzed, hatékonyan, koncentráltan, tempósan dolgozol. Milyen érzés? Büszke vagy magadra? Úgy érzed, értelme van annak, amit csinálsz?

Zaklatottság és stressz nélkül is lehet intenzíven dolgozni

Arra van szükség, hogy szusszanjunk egyet, leengedjünk, lazítsunk és újratervezzünk. Nyugodtan, nyugodt körülmények között. Arra mindenképpen szükség van, hogy nyugodtan vágjunk bele az újratervezett feladatok sorába. A szorongás, a stressz szétszórja a figyelmünket, nem tesz jót a gyomrunknak és nekünk, befolyással van a teljesítményünkre és ha hosszú időn át fennáll, kikészülünk. Rövid távon pedig elképesztően rontja a hatékonyságot, stressz alatt ráadásul sem kreatív, sem jó döntéshozó nem tudsz lenni.

Kell tehát valami megoldás. A mindfulness meditációval 3 perc alatt újrarendezhetjük zaklatott idegrendszerünket és képesek leszünk úja felvenni a fonalat a feladatok sorában. Megnyugszunk, visszakapjuk a lendületünket, a humorérzékünket, a hatékonyságunkat.

Mindfulness meditáció a munkahelyi stressz ellen

Rengeteg vezető, vezetők mellett dolgozó asszisztens, a bizniszét pörgető vállalkozó jön el hozzám mindfulness tanfolyamra. Mindannyian arról számolnak be, hogy a mindfulness meditáció segítségével csökkenteni tudták a munkahelyi stresszt. Hogyan csinálták?

A stressz-szintünk a tudatosság-szintünkön múlik. Ha rendszeresen gyakorlod a mindfulness meditációt, akkor…

1, mivel eleve más szemmel tekintesz a problémákra, sokkal kevesebb dolgon húzod fel magad

2, és el tudod engedni azt, ami felett amúgy sincs hatalmad

3, sokkal hamarabb észreveszed, ha zaklatottá válsz

4, tudni fogod, mit tegyél, ha úgy érzed, nagyon nagy rajtad a nyomás

5, képes leszel néhány tudatos légzés által megnyugtatni magad

Jól hangzik? Akkor vágjunk bele!

3 perces mindfulness meditáció, hogy kiszakadj a pörgésből

Ha ide kattintasz, kipróbálhatsz egy ingyenes, vezetett mindfulness meditációt. A keretes írásban pedig egy rövid légzésmeditáció segít, hogy kiszakadj a reaktivitásból – és az állandó feladatvégzésből.

Mindfulness meditáció – tudatos légzés

  1. Helyezkedjünk el kényelmesen egy széken vagy meditációs párnán. Ha széken ülünk, fontos, hogy a szék első harmadára üljünk, a hátunkkal ne dőljünk neki a szék támlájának. Ezáltal a gerinc egyenes marad, ami biztosítja az éberséget a feladat alatt.
    Meditációs párnán keresztbe tett lábbal ülünk, karjaink a térdünkön vagy az ölünkben nyugszanak, gerincünk szintén egyenes.
    Behunyhatjuk, de nyitva is tarthatjuk a szemünket.
  2. Gyűjtsük össze a figyelmünket! Engedjük el a nap történéseit, a ránk váró feladatokat, a tervezgetés és érkezzünk meg lélekben is a jelen pillanatba. Ezt úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha megfigyeljük, hogy mi van körülöttünk. Mit látunk magunk körül? Milyen hangok szűrődnek be hozzánk? Milyen illatokat, szagokat érzünk? Érezzük a ruhánkat, vagy a szék támláját?
    Érdemes benyomásainkhoz, tapasztalatainkhoz ítélkezésmentesen hozzáállni. Nem minősítjük azt, amit tapasztalunk, pusztán megfigyeljük úgy, ahogy van.
  3. Ha úgy érezzük, megérkeztünk, vehetünk néhány, mondjuk 10 tudatos lélegzetet. Azaz követjük a figyelmünkkel a test légzését, végig a légzésen vagy a légzés okozta testérzeteken tartva a figyelmünket. Figyelhetjük ilyenkor a levegő ki-be áramlását az orrlyukainkon vagy a hasfal emelkedését-süllyedését.
  4. Ha úgy érezzük, elkalandozott a figyelmünk, semmi gond. Az elme természetéhez tartozik, hogy nem figyel, minősít vagy tervezgetni kezd, mihelyt nincs lekötve a figyelem valami újdonsággal. Ilyenkor pusztán annyi a dolgunk, hogy visszairányítjuk a figyelmünket a légzésünkre. Segíthet, ha számolunk ilyenkor: belégzés-kilégzés 1, belégzés-kilégzés 2 stb.

Megjegyzés: A meditáció segítségével kiszabadulhatunk a folyamatos feladatmegoldásból és az állandó pörgésből. Maga a meditáció, kis gyakorlás után lassít és egyfajta teret képez köztünk és az érzéseink, gondolataink, testérzeteink között. Így a minket ért eseményeknek és a saját aggodalmainknak már nem lesz akkora érzelmi töltete, tehát már nem lesznek olyan erőteljes hatással ránk.

FONTOS!

Nem biztos, hogy épp zaklatott állapotban kell leülni meditálni, az elején érdemes akkor gyakorolni, ha nyugodtak vagyunk.
A figyelem fenntartása és visszairányítása nagyon nehéz. Ha úgy érzed, túl gyakran elkalandozol, semmi gond. Az elme természetéhez tartozik, hogy a jövőt tervezgeti és a múlton rágódik, nem probléma, ha nem tudunk lézerpontossággal figyelni hosszú perceken át. Nem is lenne lehetséges. Érdemes próbálgatni, mikor, milyen helyzetben könnyebb ill. nehezebb koncentrálni. Reggel, még reggeli előtt? Délután?

A meditáció végén pedig megkérdezhetjük magunktól: mire lenne most szükségem? Mi az, ami a nap további részében a leginkább felfrissítene?

Mindfulness tanfolyam indul a Mammutnál! Részletek és jelentkezés itt: