Mi kell ahhoz, hogy valakinek minden nap legyen ideje gyakorolni a mindfulness meditációt?

Nemcsak a rendszeres meditációt nagyon nehéz fenntartani, így vagyunk bármi mással is, legyen szó akár a rendszeres testedzésről, vagy egy diéta betartásáról. A helyzet az, hogy az elhatározás, vagy hogy a rendszeres mindfulness meditáció „jót tesz nekünk”, nem elég. És nem feltétlenül bennünk van a hiba, ha elcsúsznak a napok és arra döbbenünk, hogy utoljára 2 hete ültünk le meditálni. A világ (és sok helyen a munkahelyi kultúra) a maga impulzusaival, normáival, hektikusságával eleve nem sokat segít nekünk abban, hogy bármilyen jó szokásunkhoz ragaszkodjunk. A rendszeres mindfulness gyakorlásban valami egészen más dolog fog a segítségünkre lenni.

Ha elvégeztünk egy mindfulness tanfolyamot és megtapasztaltuk kedvező hatásait, akkor tudjuk, hogy tényleg jó a mindfulness meditáció. Hiteles (!) kutatások szerint segít jobban kezelni a stresszt, változtatni a szokásainkon, nyugodtabbak, összeszedettebbek leszünk tőle, sőt, még a vérnyomást is csökkenti, javítja az emésztést és kisebb valószínűséggel égünk ki vagy depizünk be, ha rendszeresen meditálunk. Igen ám, de mindenhol azt írják, és a mindfulness tanfolyamon is elhangzik, hogy mindezeket az előnyöket csak akkor élvezhetjük, ha rendszeresen gyakorlunk.

6 tipp, ami segít fenntartani a rendszeres gyakorlást

1, Engedd el a kritikus gondolatokat!

A mindfulnessben épp ez a lényeg: a megengedő, szeretetteljes, kíváncsiság magunk és embertársaink felé. Felejtsd el a moralizálást önmagad felett (lusta vagyok, semmit sem vagyok képes rendszeresen csinálni stb.), inkább tényleg legyél kíváncsi: mi az oka annak, hogy az elmúlt időszakban elmaradtak a meditációk? A rendszeresség nem az önfegyelmen múlik, hanem azon, hogy mennyire sikerült kialakítanunk egyfajta rutint. Hidd el, hogy az élet sok más területén már sikerült, a fogmosástól kezdve a körömvágásig, a napi 3 étkezésig sok mindent sikerült már rutinná tenned.
Az önfegyelem erőltetése gyakran jár kritikus gondolatokkal és sehová sem vezet. Nem önfegyelmet kell gyakorolni, hanem egyszerűen csak leülni, és csinálni. Azaz minden túlgondolás nélkül egyszerűen csak gyakorolni a mindfulness meditációt. Akár 2 percre is.

2, Kezdd 2 perccel!

Mivel mindenhol azt írják, és a mindfulness tanfolyamon is azt halljuk, hogy 15-30 percet kell meditálni, sokszor már le sem ülünk gyakorolni a mindfulnesst, ha csak 10 vagy 2 percünk van. Engedd el a maximalizmusodat! Most az a cél, hogy kialakíts egy rendszeres szokást – ehhez kezdetnek elég 2 perc. 2 perc, nem több! Ha 7 napon át fenn tudod tartani minden reggel a 2 perc gyakorlást, akkor a rákövetkező héten emelheted az adagot 5 percre, majd 10-re. A többit majd meglátod. Fogadjunk, hogy azt fontolgatod, hogy „de nekem sosem lesz naponta 20-30 percem a mindfulnesst gyakorolni! Nem kell, hogy ennyi időd legyen. Vágj bele most, ülj le 2 percre gyakorolni ma! Aztán holnap és holnapután is. Amikor összejött a 7 napon át tartó 2 perc gyakorlás, lásd meg, mi legyen a következő lépés.

3, Nem kell, hogy kedved legyen hozzá!

Számtalan kifogást fogsz felhozni, hogy miért is NEM érdemes leülni gyakorolni. A mindfulness meditáció, mint minden más meditáció is, nehéz. Az elme nem szeret és nem is nagyon tud koncentrálni. Hozzászoktunk a rengeteg ingerhez, ami ér minket, ezért a meditáció sokszor unalmasnak tűnik (néha meg hihetetlenül izgalmas utazás, minden ülés más és más). A meditáció alatt ráadásul találkozunk azokkal az érzésekkel, amik elől a folytonos feladatvégzésbe menekülünk: a szorongással, a saját ilyen-olyan hangulatunkkal, gondolati mintázatainkkal. Nem csoda, ha ehelyett sokkal szívesebben zsibbasztjuk az agyunkat a fészen lévő kamuhírekkel és a barátok legújabb nyaralás-fotóival.
Ha hiszed, ha nem, a meditációhoz nem kell kedv. Fogat mosni sincs mindig kedvünk… De mivel rutinná vált, csináljuk és kész. A meditáció is pont ilyen. Ha nincs hozzá kedved, ülj kevesebbet, vagy mozogj előtte – de ülj le és gyakorolj. A halogatástól csak az önbecsülésed lesz kisebb, a meditációval pedig pont az olyan impulzusokat tanulhatod meg kezelni, mint amilyen a nehézségek elkerülése, túlagyalása vagy a folyamatos pörgés és adrenalin-függőség.

4, Engedd el az elvárásaidat!

Nem létezik olyan, hogy „nekem nem megy a meditáció.” Az elkalandozás mindenkivel megtörténik. A meditáció nem színtiszta fókusz, az emberi agy erre 8-10 másodpercnél tovább nem is képes. Tapasztalt meditálók szerint egy fél óra alatt legalább 300 gondolatunk van. (Érdekes módon az érzéseiket nem számolták meg, pedig ez is egy érdekes adalék lenne.) A mindfulness tanfolyamon sokan számolnak be nagyon pozitív élményekről a meditáció alatt és sokan elkövetik azt a hibát, hogy utána minden meditációban azt a jó élményt keresik. Minden ülés, ami más vagy nem olyan jó, azt hibásnak, rossznak gondolják. Pedig ahogy nincs két egyforma nap, nincs két egyforma ülés sem. A mindfulness meditáció gyakorlása is hol ilyen, hol olyan. Különben is pont ezt gyakoroljuk: hogy megengedjük magunknak, a testünknek, az elménknek, sőt, a világnak is, hogy hol ilyen legyen, hol olyan. Elvárások helyett gyakorold a megengedést!

5, Ne szenvedj – ülj kényelmesen!

Sokszor annyira kötöttek az ízületeink, olyan gyengék a has- és hátizmaink, hogy a keresztezett lábú ülés egy kínszenvedés. Bármilyen okból élj is át fájdalmakat, ha lehet, kerüld el őket. Nagyon is javasolt kicsit kibírni a szokásos meditációs pózt (előbb utóbb kilazulnak azok a makacs ízületek és megerősödik a hát), de ha fizikai problémák vagy bármi egyéb ok miatt nagyon fájdalmas a törökülés a párnán, akkor inkább ülj dupla párnán vagy széken. (Amúgy rendes meditációs párnán ülsz? A sima otthoni párna nem elég kemény, érdemes beszerezni egy rendes, jól megtömött, kemény meditációs párnát.)
Egy dolgot ne csinálj: ne feküdj le!!!! Fekve nem lehet meditálni és punktum. Nem véletlenül ülve meditálnak keleten már több, mint 2500 éve. Ennyi ember csak nem tévedhet!

6, Menj közösségbe!

Szinte biztos, hogy el fog apadni a motivációd, ha otthon, egyedül gyakorolsz. Havi 1 alkalommal érdemes egy-két órára elmenni valamilyen közösségbe, ahol közös mindfulness gyakorlás zajlik. De bármilyen buddhista közösség megteszi, csomó ilyen hely van, ahol csinálnak közös gyakorlást. Még jobb lenne, ha 3-6 havonta eljárnál egy-tíznapos elvonulásokra. Hihetetlenül sokat tud változni az ember szemléletmódja, és az ülése is egy – egy ilyen közösségi meditáció után. Kisimulva, kipihenve, mentálisan felfrissülve, rengeteg új élménnyel tud az ember hazajönni az elvonulásokról. (A legújabb, nem reprezentatív kutatások szerint egy elvonulás hosszabb ideig fejti ki regeneráló hatását, mintha elmennél nyaralni). Ha nem tudsz egy hetet vagy hétvégét rászánni és elvégezted nálam a mindfulness tanfolyamot, akkor gyere el az ingyenes, egynapos gyakorlásokra, amit jelenleg a Lövőház utcában tartok.

Mindfulness tanfolyam indul a Mammutnál! Részletek és jelentkezés itt: