Könnyebb a mindfulness meditáció mint a többi?

Miben különbözik a mindfulness meditáció a többitől? Melyiket érdemes megtanulni? De tényleg: mi a meditáció valójában?
Sok tévhit, téves elgondolás övezi a meditációt magát, így a mindfulness meditációt is. Ezért nézzük meg közelebbről, mit is értünk meditáció alatt.

Mi a meditáció? Mi történik meditáció közben?

A meditációról teljesen tévesen sokan azt gondolják, hogy az egyféle gondolatkiüresítés, tehát annak az állapotnak az elérése, hogy nincsen gondolatom. Tisztázzuk: ilyen állapot nincs, élő ember ezt nem tudja elérni. Ezért nem is erre törekszünk.
Ezoterikus körökben nagyon nagy divat az imaginatív meditáció, azaz amikor egy halk zenei kíséret mellett elképzelünk egy szép tájat vagy elképzeljük, hogy visszafelé menve az időben újra csecsemők, kisgyerekek vagyunk. Létezik ilyen, de a mindfulness meditáció alatt nem cél, hogy elképzeljünk bármit is. A mindfulness meditáció inkább a buddhista hagyományokat követi, ezért a meditáció tárgya nem egy elképzelt cselekmény, táj vagy bármi egyéb.

Mindfulness tanfolyam már Budapesten is van

Sokan a jógáról ismerik a meditációt, általában a jógaászanák után 5-30 perc meditáció szokott következni, melyet a jógaoktató vezet le a saját ízlése, elgondolása szerint. Tapasztalatom szerint az ilyen meditáció fekvő meditáció, ami alatt az ellazulást gyakorolják, ezért inkább a relaxációra, mint a meditációra hasonlít.

De akkor mi az a meditáció?

A meditáció a buddhista hagyományokban, bármelyik irányzatot kövessük is, nagyon hasonlóan néz ki. Általában ülve, keresztbe tett lábbal végezzük és a meditáció ideje alatt 3 dolgot gyakorlunk:
1, A figyelem irányítását
2, A figyelem megtartását
3, A figyelem visszairányítását a meditáció tárgyára.
A meditáció tárgya lehet a saját testünk, a légzésünk, a hangok vagy egy mantra. Létezik ún. választás nélküli tudatosság is, amikor egyszerre figyelünk mindenre, a külső és belső történésekre egyaránt.

Real time: ez történik a meditáció alatt!

A meditáció célja, hogy a jelen pillanatban időzzünk, ítélkezésmentes, elfogadó módon és ha elkalandozik a figyelem, újra és újra visszairányítsuk a jelen pillanatba. Mivel az elme nem szeret (és sokáig nem is tud) a jelen pillanatban időzni, segítségül hívjuk a légzésünk, testünk stb. megfigyelését, vagy egy mantrát ismételgetünk.
Ahogy a meditációban egyre inkább megvalósítjuk az ítélkezésmentességet, úgy a hétköznapokban is elfogadóbb, bölcsebb, szeretetteljesebb hozzáállást tanúsítunk.
Az elkalandozás eléggé gyakori, egy 30 perces meditáció alatt egészen biztosan nem fogsz tudni 30 percen át végig a jelenben maradni. Magyarán szólva a nettó meditációs időd mindig kevesebb, mint amennyit valóban ülsz, rengeteg gondolatod támad és gyakran elkalandozol. Ez nem baj, a lényeg éppen az, hogy észrevegyük, amikor lankad a figyelem.
Ez az „észrevevés”, tehát a figyelem elkalandozásának az észlelése segít majd abban, hogy a hétköznapjainkban is észrevegyük, ha a megszokott módon reagálunk. Így időben le tudjuk állítani az idegességet, dühkitörést vagy hamarabb kitalálunk a szomorú, lehangolt állapotunkból.
A mindfulness meditáció alatt is ugyanez történik: ülünk és figyelünk. Igyekszünk a jelenben maradni és gyakorolni az elfogadó, ítélkezésmentes, tiszta figyelmet. Mindfulness tanfolyamokon ugyanúgy a légzést, a testünket vagy a külvilág hangjait figyeljük, mint bármelyik más, hagyományos buddhista meditáció. Ezen kívül informális gyakorlatokon keresztül is gyakoroljuk a tudatosságot, pl. séta, evés vagy bármely egyéb, hétköznapi tevékenység. Van azonban egy lényeges különbség a buddhista tradíciók és a mindfulness között. Lássuk, mi is az.

Miben más akkor a mindfulness mint a többi meditáció?

A mindfulness meditációt Jon Kabbat Zinn pszichológus professzor vezette be először a gyógyítás folyamatába. A mindfulness meditáció sikere azóta töretlen, munkahelyeken, élsportban, oktatásban egyaránt használják.

A mindfulness meditáció sikere abban rejlik, hogy sokkal kevésbé hangsúlyos a spirituális fejlődés, és – akárcsak a jóga esetében – ezt is inkább a fizikai és lelki jóllét megőrzésére vagy visszaszerzésére használják. Tehát nem gyújtunk füstölőket, nem recitáljuk Buddha nevét, nem pörgetünk imamalmokat és nem vállalunk napi 108 leborulást egy Buddha – oltár előtt. A sprirituális-vallásos, sőt, mitológiai oldala a buddhizmusnak tehát nem jelenik meg.

Sokkal inkább megjelenik a buddhista szemléletmód, mely a dolgok elfogadásán, tudomásulvételén, mintsem az azonnali megváltoztatásán nyugszik. Ez az elfogadó, nem-ítélkező, nem erőltető attitűd lágyabb, szeretetteljesebb hozzáállást kínál. Ebből a lágyságból hihetetlen változások tudnak indulni.

Miért érdemes gyakorolni a mindfulness meditációt?

Több tízezer oldalnyi kutatási eredményt olvashatunk, hogy miben segít minket a rendszeres meditáció.

Ne feledjük, a hangsúly itt a rendszerességen van. Aki csak „simán” beiratkozik egy mindfulness tanfolyamra, de nem gyakorolja rendszeresen, az sajnos, ezekből az előnyökből nem sokat fog tapasztalni. A mindfulness meditáció tehát melós, kitartást és önfegyelmet igényel. Jó hír, hogy napi 10-20 perc meditáció már gyökeres változásokat képes elindítani az emberben.

Nemrég derült ki, hogy a meditáció (és ezáltal a stressz csökkenése) hatására rendeződik a vércukorszint, valamint a tudatosság növekedésével sokkal inkább képesek leszünk egészségesen étkezni. (forrás: http://www.medicaldaily.com/mindfulness-healthy-glucose-levels-375027)

Egy másik kutatásban altatótabletták szedése helyett a mindfulness meditációt gyakorló felnőtt kontrolcsoport sokkal jobban aludt altató nélkül, azaz az alvásjavításban is nagy szerepet kap a mindfulness. (forrás itt: http://www.medicaldaily.com/mindfulness-meditation-boosts-sleep-quality-among-older-adults-offering-alternative-322300 ).
A szorongás, a depresszív hangulat, a stressz nagymértékben csökken, mivel megnő az önszabályozás képessége és képesek leszünk hangulatainkat, szorongásainkat kezelni. Az sem véletlen, hogy mára már Magyarországon onkológiai intézetekben is elérhető a mindfulness meditáció, mellyel rákbetegeket kezelnek. Maga a rák nem, de a rákbetegséggel járó stressz igen eredményesen csökkenthető. A csökkent stressz-szint, a kevesebb szorongás hatására a betegek hamrabb épülnek fel és a nehéz, fájdalmakkal és aggodalmakkal teli időszakokban is képesek aludni.

 

 

 

Horváth Ágnes portréHorváth Ágnes, alvástréner és mindfulness oktató. 2013 óta tartok alváshigiénés és mindfulness alapú tanfolyamokat, és vezetői tréningeket. Tudásomat az Oxfordi Egyetemen szereztem. A meditáció és a kognitív terápia pozitív előnyeit kihasználva segítek tudatosabb, összeszedettebb, valóban jelen lévő, érzékeny és bátor emberré válni.

Előadásokban, céges tréningeken, publikációkban, rádióinterjúkban népszerűsítem a mindfulness szemléletmódját. Tudok lassan sietni, munkaidőben kacsákat etetni, a jéghideg Dunában fürdeni. Több, mint 3 éves meditációs tapasztalatom van.